Automata váltó olajszerviz

Kötelező, előírás szerinti karbantartási folyamat. Nem éri meg halogatni!

Az automata/automatizált váltó (nyomatékváltó, automatizált mechanikus váltó, fokozatmentes váltó) a motor mellett a gépjármű technológiailag legösszetettebb egysége; amely működéséhez egyedi kenőanyag szükséges. A kenőanyag szerepe a nyomatékátvitel, valamint a váltó belső, speciális illesztésű, mozgó alkatrészeinek megfelelő kenése, hűtése. Egyre gyakrabban találkozunk a gépjárművekben valamilyen automata/automatizált sebességváltóval, melyek a manuális váltókhoz képest technikailag sokkal összetettebb és fejlettebb szerkezetek, rendszerek. A gyári előírásoktól függően szükség van a karbantartásukra, ami egy automata váltónál 4-5 évente, vagy 60-100 ezer kilométerenként esedékes.

Olajszerviz

Sokszor hangzik el ügyfeleink szájából, hogy meghozták az autójukat „olajcserére”, azonban ez valójában ennél jóval több, mivel az olajcsere csupán az olajszerviz munkafolyamatnak az egyik lépése.

Olajszerviz munkafolyamat

 • 0. lépés - Próbaút, váltó vezérlőegység hibatároló kiolvasás (típustól függően szükséges)
 • Szűrőkészlet csere (szakmunkát igényel)
 • Váltóolaj csere (gépi)
 • Számítógépes adaptáció (a szervizprogram visszaállításához)

Automata váltó olajszerviz a Moór Autónál

„Hagyományos” módon, azaz szimplán a leeresztő csavar kitekerését követően az olaj leengedéssel ezekből a váltókból (típustól függően) mindössze a hajtóműolaj 40-60%-a ürül ki (manuális váltó esetén ez majdnem 100%), így amennyiben a kifolyt mennyiséget töltenénk újra, akkor az mindössze egy „olajfrissítéssel” lenne egyenértékű, ráadásul az esetleges szennyeződés (használat során belekerülő fémforgácsok, egyéb szennyeződés) is az olajtérben maradna. Az automata olajcserélő-berendezésel végzett munkafolyamat több lépésből áll. Munkatársaink kicserélik az automata váltó elhasználódott szűrőkészletét, elvégzik az olajcserét az automata váltóolaj-cserélő berendezéssel, majd a munkafolyamat zárásaként számítógép segítségével adaptálják az elvégzett munkafolyamatokat.

A Moór Autó szervizében az olajcserét speciális váltóolaj-cserélő berendezéssel végezzük, melynek használata megoldja az összes elhasználódott olaj rendszerből történő eltávolítását. Az automata váltóra csatlakoztatva a gép az új hajtómű olajjal „kinyomja” a fáradt olajat, ezzel teljes egészében megtisztítva az olajteret, annak alkatrészeit. Fontos tudni, hogy ehhez a munkafolyamathoz így kb. 15-30%-kal több olajra van szükség. Az olajtérben lévő fáradt olaj, valamint friss olaj arányát a berendezés digitális kijelzője folyamatosan mutatja, valamint jelzi, amikor az olajtérben már 100%-ban tiszta kenőanyag található.

Gépi olajcsere előnye : A fent leírt működésnek köszönhetően a géppel végzett olajcsere nagymértékben hozzájárul az automata váltók élettartamának növekedéséhez.

Milyen problémákat okozhat az automata sebváltó olajszerviz hiánya?

 • erősebb mechanikai kopást, jelentősebb hajtómű hibákat
 • késedelmes fokozatváltást
 • hirtelen vagy akár indokolatlan váltást
 • parkoló üzemmódban vibrációt
 • végső esetben az autó indulását is akadályozhatja
 • műszerfali hibajelzést

Vezetési stílus és az olajszerviz kapcsolata

Gyári előírás, javaslat természetesen van az olajszerviz időpontjára, de ezt jelentősen befolyásolhatja a gépjármű használata is, valamint a vezetési stílus úgyszintén. Nézzük, melyek lehetnek még befolyásoló „tényezők”:

 • sportos vezetés
 • jelentős arányú városi használat
 • hegyvidéki / terep használat
 • gyakori utánfutó használat
 • tuningolt/teljesítménynövelt gépjármű…

Amennyiben ezek valamelyike Önre/az Ön autójára is jellemző, célszerű az előírt olajszerviz intervallum helyett korábban felkeresni szervizünket.

FONTOS

Az automata sebességváltó olajszerviz kötelező, előírás szerinti karbantartási folyamat. Amennyiben az elmaradt (vagy későn elvégzett) olajszerviz következtében a váltó működése már rendellenes, előfordulhat, hogy az olajszerviz már nem javít a hibás működésen.

Online szerviz bejelentkezés

Az alábbi űrlap kitöltése nem jár semmiféle kötelezettséggel és nem minősül rögzített időpontnak. Kérjük, a megkeresés okát legyen kedves minél pontosabban megadni, munkatársainknak a részletes leírás nagy segítséget nyújt a gördülékeny munkavégzésben.
Az űrlap kitöltését és elküldését követően munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.