Szellőztető rendszer vegyszeres tisztítása, gombátlanítása

Legyen az Ön autójában is igazán tiszta a levegő!

Az elmúlt években, a Covid elterjedésével, sokkal jobban odafigyelünk minden téren a fertőtlenítésre, nincs ez másképp az autóiparban sem, holott ennek alapvetően mindig is a köztudatban kellett volna lennie, hiszen az autó szellőztetőrendszerében, az utastéri hőcserélőn lecsapódó pára miatt könnyedén megtelepszenek kórokozók és allergének (por, pollen, gomba, atka, penész, bacik és vírusok…), ami az egészségre káros hatással bír.

Amennyiben az autó szellőzőrendszere az utastéri szellőzőnyílásokon keresztül már rossz szagú levegőt fúj, érdemes mihamarabb megejteni a rendszer tisztítását, fertőtlenítését, de jobb nem megvárni ezt az állapotot, inkább időszakosan (akár a tavaszi, szezonális felkészítéssel egyszerre) időt szánni rá. Mivel a szellőztetőrendszer nemcsak az autó utasterének hűtését, fűtését szolgálja, hanem tisztítja, szűri is a beáramló levegőt, így nem érdemes fél vállról venni a „feladatot”, szóval irány a szerviz!

Szellőztető rendszer fertőtlenítésének folyamata pollen-/utastérszűrő cesrével a Moór Autónál

 • levegő beömlő nyílások működésének ellenőrzése
 • pollen- utastérszűrő kiszerelése (burkolatok bontása)
 • a szűrő helyének tisztítása
 • a belső elpárologtató (radiátor) tisztítása speciális, illó vegyszerrel
 • szűrő visszahelyezése (burkolatok visszaszerelése)
 • vegyszer kiszellőztetése, a működés ellenőrzése
 • az elvégzett munkafolyamattal kapcsolatos információk rögzítése saját, digitális adatbázisunkba

Otthoni fertőtlenítés kontra szakszerviz

Van már többféle lehetőség a szellőztetőrendszer „házi” tisztítására is, de azok hatásfoka közel sem olyan, mint a szakszerviz által végzett fertőtlenítés. A műszerfalon keresztül, bontás nélkül végzett vegyszeres / habos tisztítás nem képes a szellőztetőrendszer minden pontjára eljuttatni a tisztítószert, könnyedén befolyhat a rádióhoz, valamint a műszerfalban található egyéb elektromos alkatrészekhez, akár zárlatot is okozhat, ráadásul pár nap, hét elteltével a kellemetlen szag újra előjön. A szakszerű fertőtlenítés során a speciális vegyszert azonban pontosan a megfelelő helyre; a belső elpárologtatóhoz (radiátorhoz) juttatják el szakembereink, hatása így sokkal hosszabb, hatásfoka őedig jóval magasabb, mint az ózonos utastér fertőtlenítésnek. Évente egy alkalommal mindenképpen javasoljuk a szakszerű, vegyszeres fertőtlenítés elvégzését.

A szellőztető rendszer részei

Hogy jobban érzékelhető legyen, hogy a szellőztetőrendszer nem csupán néhány csőből és szűrőből áll, összefoglaltuk, listába szedtük a rendszer részeit…

 • a szabad levegőt az utastérbe vezető, ráccsal fedett nyílások, melyek könnyedén eltömődnek (levelek, termések…) – rendszeres tisztításuk, szabaddá tételük ajánlott
 • az utastérbe juttatott levegő vezetését szolgáló csőrendszer
 • a légáram irányítását szabályzó csappantyúrendszer és a hozzájuk tartozó elekromotorok
 • hűtő- és fűtőrendszer (gombák megtelepedésének helye)
 • külső légáramot lezáró zsalu (belső levegő keringetés)
 • a légáramot irányító-/szabályzóegység (műszerfali kezelőpanel)

Időpont foglalással, a szellőztető rendszer fertőtlenítésével (vagy akár egyéb kérdésekkel, kérésekkel, szervizmunkákkal) kapcsolatban, kérjük; keresse munkafelvevő kollégánkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén vagy töltse ki az alábbi online időpontfoglaló űrlapon!

 • Telefon: 06 93 313 270
 • E-mail: szerviz@moorauto.hu

Online szerviz bejelentkezés

Az alábbi űrlap kitöltése nem jár semmiféle kötelezettséggel és nem minősül rögzített időpontnak. Kérjük, a megkeresés okát legyen kedves minél pontosabban megadni, munkatársainknak a részletes leírás nagy segítséget nyújt a gördülékeny munkavégzésben.
Az űrlap kitöltését és elküldését követően munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.