Vezetéstámogató rendszerek (ADAS)

Ha ADAS, akkor Moór Autó.

Vezetéstámogató rendszerek (ADAS) beállítása, kalibrálása a régióban egyedülállóan csak a Moór Autónál, márka-függetlenül. 

2019 óta foglalkozunk ADAS (vezetéstámogató rendszerek) beállításokkal, kalibrálással, melyet a TEXA ADAS világszínvonalú kalibráló/beállító rendszerével végzünk. A régióban egyedülállóan több száz kalibrációt végeztünk az évek során autómárkától függetlenül, amellyel munkatársaink felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot szereztek, mely napról napra bővül. Kollégáink, csapatunk készséggel áll a rendelkezésükre, amennyiben bármilyen hibás működést észlelnek használat során.

ADAS rendszerek beállítása, kalibrálása

A vezetéstámogató rendszerek (tolatókamera, távolságtartó tempomat, sávtartó- vagy sávelhagyásra figyelmeztető rendszer…) beállítása az autógyártói előírásoknak kell, hogy megfeleljen, kalibrálásukhoz speciális célszerszámokra, eszközökre van szükség. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is van ezekre szükség, ha ez a gyártást követően már beállításra kerültek. A vezetést támogató rendszerelemek beállítását, kalibrációját minden olyan esetben szükséges, sőt kötelező elvégezni, amikor a rendszer valamilyen oknál fogva megbontásra kerül. Ilyen esetek például: sérült karosszéria elemek (első / hátsó lökhárító, csomagtér ajtó, tükrök, szélvédő…) javítása/cseréje.

FONTOS,

hogy kalibráció/beállítás hiányában a rendszerek működése pontatlan, hibás lesz (rossz képet mutat, nem a megfelelő időben figyelmeztet…), ami balesetveszéllyel jár. A rendszer pontatlan működése nem jár feltétlenül műszerfali hibajelzéssel.

Vezetéstámogató rendszerek (ADAS)

Az ABS (Anti-lock brake system, magyarul blokkolásgátló), az ESP (Electronic Stability Program, azaz elektronikus menet stabilizátor) és egyéb vezetést támogató rendszerek már szinte minden autós ember számára ismert mozaikszavak, még ha sok esetben nem is ismerjük ezek pontos definícióját, működését. Sok ilyen rövidítéssel találkozunk az autós hétköznapokban, mindig jön valami új. Ilyen – a már nem is annyira újdonságnak számító – ADAS is.

Mi az az ADAS?

Az ADAS fejlett vezetést támogató rendszerek összessége (Advanced driver-assistance systems), amely segíti, támogatja a járművezetőket a vezetésben és a parkolásban kényelmi és vezetésbiztonsági szempontból is. Ez az automatizált technológia olyan szenzorokat, radarokat és képalkotókat, kamerákat használ működése során, melyekkel minimalizálhatók a vezetői hibák, észlelhetők parkolás és vezetés közben közeli „akadályok”, melyekre hanggal vagy egyéb figyelmeztető jelzésekkel megfelelően reagál. Ezen rendszerek beépítésével és használatával bizonyítottan csökkenthető az emberi figyelmetlenségből adódó balesetek száma. Jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő gépjármű technológiai ágazat, sőt, jó tudni, hogy 2024-től az EU-ban nem kerülhet már forgalomba olyan személygépkocsi, amelynek ne lenne már legalább egy vezetést támogató eleme. 

Passzív, aktív és prediktív védelem az autógyártásban

 • Passzív biztonság alatt értünk minden olyan elemet, melyek a baleset során segítenek a védelemben. Ilyen a karosszéria, a légzsákok, a biztonsági övek, az egyre biztonságosabb babahordozók és gyerekülések.
 • Aktív biztonságnak számít minden olyan technológia, melyek a balesetek elkerülésében játszanak szerepet, ilyen a korábban már említett menetstabilizáló elektronika, mely segít a jármű vezetőjének korrigálni olyan esetekben, ha az autó haladása eltér az általa kívánttól (kerekek elveszítik a tapadást), vagy a szintén említett ABS, ami megelőzi az autó kerekeinek blokkolását, fékezés közben is irányíthatóvá téve az autót.
 • A prediktív védelem az aktív és a passzív biztonsággal ellentétben (vagyis inkább azokat kiegészítve, támogatva) azonban már a vészhelyzet kialakulása előtt „lép életbe”, időben észlel és figyelmeztet. Ezt nevezzük fejlett vezetéstámogató rendszereknek.  

Okos autók ADAS rendszerekkel (a teljesség igénye nélkül)

 • Tolatókamerák (melyek mutatják a gépjármű pozícióját) – Lehetővé teszik a sofőr számára, hogy jobban átlássa a jármű környezetét a parkolás, tolatás során. A kamerák által alkotott képek segítségével a járművezetők könnyebben megítélhetik a távolságot és az akadályokat a jármű mögött.
 • 360°-os kamerák - Óriási segítséget jelenthetnek parkolás során. 6-8 kamera segítségével készítik el a gépjármű körüli tér tökéletes képét.
 • Távolságtartó tempomat (Adaptive Cruise Control/ACC) – Az első lökhárítóba épített radar és/vagy a szélvédő mögé beépített kamera segítségével képes érzékelni a gépkocsi előtt haladó egyéb jármű sebességét, majd emberi beavatkozás (fékezés) nélkül lassítani, gyorsítás esetén pedig a beállított értékig felgyorsítani.
 • Sávtartó rendszer (Lane Keep Assist System/LKAS) – A rendszer éjjel-nappal figyeli, hogy a gépjármű a felfestések között halad-e, azaz a megfelelő sávban marad-e. Akár egy percig is képes az autót önállóan irányítani.
 • Sávelhagyásra figyelmeztetős rendszer (Lane Departure Warning System/LDWS) – Ez a rendszer az előzővel ellentétben „csupán” figyelmeztet, beavatkozni a vezetésbe önállóan nem képes.
 • Holttérfigyelő rendszer (Blind Spot Information System/BLIS) – A külső tükrökbe, esetleg a hátsó lökhárítóba beépített érzékelők segítségével jelzi, hogy a gépjármű holtterébe került-e bármi vagy bárki.
 • Fáradtságfigyelő rendszer (Attention Assist) – Vezetői aktivitásfigyelő, mely aktívan követi nyomon a kormánymozgást, a fék- és gázpedál használatát, segítségével megakadályozható a menet közbeni elalvás.
 • Parkoló asszisztens – Az első és a hátsó lökhárítókba beépített szenzorok segítségével képes felmérni, hogy az autó melyik parkolóhelyre fér be, majd az irányítást átvéve bekormányozza az autót az üres helyre. A sofőrnek maximum a féket és a gázt kell használnia (vagy egyes típusoknál már azt sem).


Online szerviz bejelentkezés

Az alábbi űrlap kitöltése nem jár semmiféle kötelezettséggel és nem minősül rögzített időpontnak. Kérjük, a megkeresés okát legyen kedves minél pontosabban megadni, munkatársainknak a részletes leírás nagy segítséget nyújt a gördülékeny munkavégzésben.
Az űrlap kitöltését és elküldését követően munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.